Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

5.3.2011 Vlado Boško - Okultizmus



Na tento zaujímavý seminár plný nových poznatkov sme pozvali aj dorast - však my im doprajeme trošku informácií :) snáď im padnú na úžitok. Keďže v podstate je to aj dorastenecká mietnosť, tak keď ich Pepo privítal, aj Šimon privítal srdečne nás - mládežníkov :)

Okultizmus

Možno si povieme, že táto téma sa nás netýka, lebo práve nikoho takého, kto okultizmus vyznával nepoznáme (alebo si to len myslíme). Vlado však začal práve tým, ako sám nečakal že sa k okultizmu dostane, no stalo a tak protredníctvom chlapca, ktorý prišiel na jedno mládežnícke stretnutie a trpel pychotronikou (pojem bude vysvetlený neskôr). A tak sa o to Vlado začal zaujímať.
Začnime od začiatku : okultizmus je systém tajného poznania o veciach a javoch, ktoré sú našim zmyslom skryté a týkajú sa duchovného sveta.
Jeho zameraním je získavanie informácií, formou veštenia a inými spôobmi, získavanie moci pomocou mágie a kontakt so svetom mŕtvych cez špiritizmus. Ďalej sa s okultickými praktikami môžete stretnúť v medicíne - liečiteľstvo; a vo vede - parapsychológia a psychotronika (všetky pojmy budú neskôr vysvetlené,teraz slúžia na uvedenie do problematiky :D) . Poďme teda do radu:

1, Veštenie - lat. - divinare - predvídať - je mimozmyslové a nadprirodzené získavanie informácií
pomôcky : tarotové karty, dlaň, kávová usadenina, zrkadlo, kryštál, kyvadlo, oheň, dym, pečeň zvieraťa, slnko, oblaky,... niektorí, ktorí sú presvedčení že je to Boží dar používajú Bibliu.
2,Astrológia - snada o poznanie ľudského charakteru a osudu na základe postavenia hviezd = nebeské telesá sú prepojené s našimi životami. Nato sa využíva okultná typológia - znamenia zverokruhu. Tieto praktiky boli v stredoveku považované za takmer kresťanské a boli skoro úplne legálne využívané. Je to najviac rozšírený typ okultizmu (horoskopy sú v každom časopise). Astrológov vieme rozdeliť na takých, ktorí zarábajú na ľudkej hlúposti a na takých, ktorí sú seriózny a majú skutočne hlboký záujem o tieto javy - to sú skutoční okultisti.
3,Mágia - magoi - perzsky - kňaz - získavanie moci, nadprirodzených schopností, snaha ovplyvniť ľudí, veci.
a, biela mágia - často sa odvoláva na Boha, konáv podstate dobré veci, pomáha, stále však čerpá silu z temných zdrojov, teda je tak isto zlá a temná ako čierna mágia.
b, čierna mágia - odvoláva sa na temné sily, väčšinou ide o preklínanie (suseda, sokyne,...)
Patrí sem veľa smerov (napr wicca a ...iné ma teraz nenapadá).
4,Špiritizmus - viera v záhrobný život, život duchov a komunikácia s nimi, pretože o nás majú informácie. Dôležité je médium - teda niekto cez koho komunikujú duchovia a tranz - stav, v ktorom sa médium nachádza, keď s ním duchovia komunikujú.
Špiritistické (špirituálne??) javy : astrálne putovanie, levitácia, pohybovanie predmetov.
5,Parapsychológia & psychotronika - pokus o vedecké štúdium paranormálnych javov. Rozvíjali sa v ZSSR a v ČSR v 60. rokoch 20. storočia. Kvôli vojenským účeom sa študovala hlavne telepatia. Psychotronika je pritom liečenie pomocou temných síl (postrelí vás niekto vojne a vy neumriete ale sa vyliečite a bojujete ďalej). V týchto odboroch sú dôležité hlavne geopatogénne zóny - miesta, na ktorých je vysoký vplyv pozitívnej energie, a v podstate na takých miestach sa vám darí lepšie ako inde (nejde šak o feng-šuej - to je niečo iné, z východných náboženstiev).
6,Alternatívna medicína - čerpá z vedecky nepodložených liečebných techník, nie je však celá okultná.
Okultné časti alt. medicíny : homeopatia, akupunktúra, joga, reiki, mesmerizmus, írisdiagnostika (nebudem rozpisovať ak to niekoho zaujíma spýtajte sa v komentári priamo na tú vec). Pri rozlišovaní, ktoré časti alternatívnej medicíny sú oklutné nám pomôžu takéto otázky : Aké je filozofické pozadie? Ako sa dá vysvetliť účinok tej-ktorej praktiky? Mám pri jej používaní pokoj s Bohom?

Vplyv okultizmu je dosť veľký. Na internete nájdete tisícky stránok o tom ako sa stať čarodejníkom, liečiteľom, atď. Viacero uznávaných hudobníkov má okultické, či satanistické prvky vo svojich pesničkách, ak to nie sú práve 100%-ne satanistické pesničky a hudobníci. Jeho vplyv vidno vo filmoch i v aktuálne moderných obrázkov stvárňujúcich démonov či dialba (autori kreslia v tranze). Jedným z najhorších dôsledkov môžu byť nočné mory. Aj keď myslím že to nie je ten najhorší dôsledok...

Symboly
Medzi okultistické symboly patria hlavne tieto :
pentagram

nílsky kríž života
talizmany - podľa toho aký význam im pripisujeme - talizman pre šťatie - okultizmus; nejaký pekný kamienok - je to v poriadku (zjednodušene)

Dôsledky sú dosť vážne a nie vždy sa podarí vymaniť z okultizmu. Zahrávanie sa s temnými silami je veľmi nebezpečné.
1, Narušenie vzťahu s Bohom
2, Prekliatie
3, Spojenie s démonickým svetom
- 3. Moj. 20/6; 5. Moj. 5/7-9 (nebudeš mať iných bohov okrem mňa, ani sa im klaňať). Diabol je otec lži, preto si na neho treba dávať pozor (2. Kor. 11/14,15).
Naším postojom by mala byť opatrnosť bez strachu - Ef 4/27 - Nedávajte mieta diabovi. 1. Petra 5/8-9 Buďte triezliví, bdejte! Váš protivník, diabol, obchádza ako revúci lev, hľadajúc, koho by zožral, vzoprite sa mu!...

Ak sa chcem oslobodiť z okultizmu - ak me do neho upadli, alebo chceme pomôcť niekomu, kto mu upadol - vyznajme hriech, zrieknime sa okultického pôsobenia, zničme naše okultické predmety a kráčajme v slobode. Pomáhajú modlitby a pôsty. Skutky 19/19 - zamedzenie zlého vplyvu.

Ďakujeme Vladovi za prepracovanú a dobrú tému.
Ak by mal ktokoľvek nejaké otázky môže ich napíasť do komentáru a ak na ne nebudem vedieť odpovedať, spýtame sa Vlada :)
-

3 komentáre: