Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

Jun 2016 Andrej Barkóczi : Cestoklub Arménsko & Gruzínsko

Andrej, bývalý vedúci mládeže, a pre väčšinu mládežníkov osobný zubár, nám prišiel porozprávať o 2 veciach. 
O tom, ako mal príležitosť ísť pomôcť na Ukrajinu, a o kráse krajín, ktoré sa nenachádzajú ďaleko od Európy a jedna z nich dokonca ako prvá v histórii prijala kresťanstvo. 


Ukrajina
Na Ukrajine sa v máji Andrej zapojil do 2 aktivít, zameraných na lekársku, konkrétne zubársku, pomoc ľuďom, ktorí si to nemôžu dovoliť.

Prvým miestom, kde bol aj s ďalšími dobrovoľníkmi z Číny, Ameriky, Rumunska a Ukrajiny pomôcť, bol detský domov, ktorý vedú členovia baptistického zboru v Kirovograde ( odtaľ pochádza Júlia aj niektorí naši ďalší dobrovoľníci). Je tam približne 40 detí, ktorým bola zadarmo poskytnutá táto lekárska pomoc.

 Druhým miestom boli domy dvoch početných rodín s adoptovanými deťmi, žijúcimi pri druhom baptistickom zbore. Kontakt na ne má Marek Sonoga a ak by ste hocikto chceli nejakým spôsosobom (finančne, šatstvo, jedlo, hračky) pomôcť, kontaktujte jeho pre ďalšie informácie. Aj náš zbor sa pre nich už zbieral, možno sa niekoľkí pamätáte :)

Arménsko 
Andrej, ako skvelý dobrodruh, sa raz rozhodol, že sa ozve cez internet kresťanom v Arménsku, že sa tam príde pozrieť, či sa mu niekto vie venovať. Takýmto spôsobom získal nových známych aj kopu zážitkov a dojmov z tzv. zakaukazkých krajín (Arménsko, Gruzínsko, Azerbajdžan).

Najviac rozprával o čase v Arménsku. Len kúsok od neho, na hraniciach s Tureckom sa nachádza slávny Ararat, hora, kde vraj Noe pristál so svojou archou. Turci však toto územie zabrali pre seba a Arménci naň takto majú len výhľad. V roku 300 boli prvou krajinou, ktorá oficiálne prijala kresťanstvo a nachádza sa tu veľa starých kostolov, kresťanských listín a iných pamiatok, ktoré by ste inde vo svete nenašli.

Ako nám Andrej povedal, ich cirkev sa volá Apoštolská pravoslávna cirkev a zaujímavosťou je, že zo všetkých ostatných cirkev uznávajú iba baptistov. 

Všetky ďalšie príbehy o mužovi, ktorý 14 rokov žil v jame, alebo o hlavnom meste, ktoré pôsobí úplne európsky sme si s chuťou vypočuli a ten zážitok sa sem len zťažka dá preniesť. Dúfame, že ak tam ešte niekedy zavíta, príde nám o tom zas porozprávať :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára