Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

Nositeľ pokoja

Na sobotňajšej diskusii v Sliači sme sa bavili okrem iného aj o odpúšťaní. Počuli sme o rôznych prístupoch ľudí k tejto obzvlášť náročnej úlohe. Nepochybne s láskou jedny k druhým je to jednoduchšie. Pre inšpiráciu sa s Vami chcem podeliť o úryvok z článku:

"V knihe Cestou usmíření píše Ken Sande o niekoľkých krokoch, ako byť v situácii konfliktu, napätia, neporozumenia alebo odmietnutia NOSITEĽOM POKOJA. Pomocou tzv. Sľubu nositeľa pokoja, odvodeného od základných princípov z Biblie, pozýva každého jednotlivca k uplatňovaniu týchto zásad. Pozrime sa teda spolu, ku čomu nás pozýva:

1) Oslavovať Boha. Nebudem sa zameriavať na vlastné želania alebo sa trápiť nad tým, čo môžu druhí urobiť, ale budem sa snažiť o to, aby som robil Bohu radosť a ctil Ho. Budem to robiť tým, že sa budem spoliehať na Jeho múdrosť, lásku a moc. Tým, že budem poslušný plniť príkazy z Jeho slova. A tiež tým, že sa budem snažiť pestovať postoj lásky, milosrdenstva a odpustenia.

2) Vybrať brvno z vlastného oka. Nebudem na druhých útočiť alebo sa zaoberať tým, čo urobili zle. Radšej prevezmem zodpovednosť za to, čím som ku vzniku konfliktu prispel ja. Vyznám svoje hriechy. Poprosím Boha o pomoc zmeniť zlé postoje a zvyky, ktoré nevedú cestou pokoja a budem sa usilovať o nápravu všetkých škôd, ktoré som spôsobil.

3) Ukázať bratovi jeho chybu. Nebudem sa tváriť, že neexistuje problém. Ani nebudem hovoriť o druhých za ich chrbtom. Radšej sa rozhodnem menšie urážky prehliadnuť alebo si o tom, čo sa prehliadnuť nedá, priamo v láske Kristovej pohovoriť. Ak sa to nedá vyriešiť v súkromí, požiadam iných z Kristovho tela o pomoc s túžbou biblicky vec urovnať.

  4) Ísť a zmieriť sa. Neuspokojím sa s rýchlym kompromisom. Ani nedovolím, aby sa vzťah rozpadol. Budem sa aktívne snažiť o pokoj a zmierenie skrze odpustenie tak, ako aj nám Boh odpustil v Kristovi."

Článok napísal Ľubomír Pál, kazateľ zboru BJB v Poprade v spravodaji november 2008.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára