Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

28.2. Mládež u Maťa

Na konci januára sme sa stretli netradične u nášho kazateľa. Začínali sme načas, takže väčšina ľudí zmeškala začiatok mládeže. Chválami nás viedol (ako vždy) Mačiak a (keďže stihla prísť, tak aj) Laura. Malo nás tam byť (podľa niekoho) približne 15, no počas chvál prichádzalo stále viac a viac mládežníkov a nakoniec nás tam bolo až 33 dobrých ľudí.

Tému mal Maťo a rozprával nám niečo z histórie kresťanov - dejiny reformácie.
Kedysi mali ľudia omnoho ťažší život ako máme my a kresťania ešte o to ťažší, že boli prenasledovaní ba dokonca im hrozilo že ich kvôli ich viere popravia. Toto sa však zmenilo v roku 313 n.l., keď cisár Konštantín I. Veľký vydal tzv. Milánsky edikt, ktorý vyhlásil kresťanstvo za oficiálne náboženstvo Rímskej ríše. Takto to trvalo aj naďalej, cirkev sa stala hlbokou súčasťou štátu a mala čím ďalej väčšiu moc. Predstavitelia cirkvi zaviedli mnoho princípov, ktoré sú z nášho pohľadu veľmi nesprávne. Jedným z nich je napríklad predávanie odpustkov.

V pätnástom storočí to išlo s cirkvou už dolu vodou, nastáva veľký úpadok cirkvi. Kláštori sa menili na nevestince, mnísi (žijúci v celibáte) v kláštoroch nechávajú svoje deti a diali sa tam mnohé iné nespávne veci. Cirkev sa jednoznačne potrebovala zmeniť.
Píše sa rok 1517 a na scénu prichádza Martin Luther, ktorý si uvedomuil, že je cirkev v zlom stave a tak spísal 95 téz, v ktorých kritizoval katolícku cirkev. Chcel napríklad zrušiť odpustky a vrátiť cirkev k pôvodným kresťanským hodnotám. Katolícka cirkev na toto reagovala tak, že ho exkomunikovala z cirkvi. Vytvoril si mnoho nepriateľov, no mal aj svoj „fanklub“. Podla Luthera sa mala cirkev riadiť piatimi základnými myšlienkami: jedine písmo, jedine milosťou, jedine vierou, jedine v Kristovi a jedine Bohu buď sláva.
Katolíckej cirkvi už nebolo všetko jedno a reagovala na toto protireformáciou. Neskôr existovalo ešte ďalšie hnutie, ktoré robilo ešte ďalšie reformácie, z ktorého vznikla aj naša cirkev. Tento rok je 500. výročie reformácie.

Po téme sme sa občerstvili, a keďže nás tam bolo tak veľa, mohli sme sa dlho rozprávať. Bolo to o to lepšie, že tam bola taká domácka atmosféra, keďže to bolo u Martina a Terky doma. Niekedy si to môžeme zopakovať ;)

Všetky fotky nájdete tu.

3 komentáre: