Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

7. 1. Palo Kováč : Otec a Syn - jedno?



Túto mládež sme začali demonštratívne načas : 19:00, síce sme boli len 5, časom sa však rady doplnili. Chválami nás sprevádzali Mačiak a Marcel.

Počas priestoru na svedectvá sme sa viacerí priznali s našimi hypochondrickými sklonmi a ďakovali sme Bohu za zdravie, ktoré v skutočnosti máme. 



Z oznamov : bude konferka, tak ako každý rok : viac info TU. Ak máte facebook, môžete si ju tam nájsť a sledovať stále nové info o nej a o tom, ako sa tam kto teší. Téma znie : YES I DO!

Ďalším oznamom je akcia (11. - 13. 2.) v Kromeríži v Česku, na ktorej bude slúžiť veľmi uznávaný teológ Paul Washer a pár ľudí od nás sa tam chystá, tak ak máte záujem, TU je info a ak chcete vedieť viac o ceste tam, alebo sa k niekomu pridať, ozvite sa Palimu Kováčovi ml. alebo Peťovi Kováčovi st. 

Posledným oznamom bol pozdrav od bratov Masarikovcov - Sama a Miloša, pre všetkých, ktorí ich poznajú. Vďaka! :)


Téma : Marek 8 / 11 - 21

Pali si pre nás nepripravil klasickú tému, ale aktivitku, aby sme sa všetci mohli zapojiť. Šlo o spojitosť medzi Bohom - Otcom a Ježišom Kristom - Synom. V texte farizeji chceli po Ježišovi znamenie. Aj jeho učeníci by niečím takým nepohrdli, ale Ježiš im vravel, nech si spomenú, ako boli pritom, keď nasýtil davy ľudí. Pali nás vyzýval, aby sme nežiadali o znamenie ale aby sme  spoznávali bližšie Boha a skrze Bibliu aj Ježišov charakter. K tomu mala slúžiť táto aktivitka.



Rozdelili sme sa na dve skupiny a dostali sme veršíky na zanalyzovanie - je to o Otcovi alebo Synovi? O akej jeho vlastnosti hovorí? Na záver sme si porovnali naše poznatky z veršíkov, ktoré jasne poukazovali na vlastnosti, ktoré majú aj Otec aj Syn.

Jediná škoda bola, že nebolo viac priestoru na diskusiu o týchto veciach, čo by sa po takejto aktivitke hodilo, niektoré veršíky by sme totiž bez pomoci teológov určovali obtiažnejšie :) Navyše je ťažké (a podľa mňa ani nie úplne správne) pozerať sa na veršík bez jeho kontextu a na to sme mali málo času. Takže Pali do budúcnosti si pre nás priprav niečo zdĺhavejšie, sme na to pripravení! :) 

Po skončení sme šli dole do kuchynky, kde všetci pomohli pri čistení jabĺčok, ktoré sme potom osmažili na škorici a hnedom cukri a jedli sme ich s vanilkovou zmrzlinou (recept Boby Barkociovej :) )

Tento spoločný čas sme využili na debatovanie o tom, čo sa momentálne deje okolo nás, keďže to neuniklo nášmu pozorovaniu : diskusie o Heidi Baker, nová stránka baptistickej mládeže na FCB, vyjadrenia na facebooku - o hierarchii medzi mužom a ženou, o pôsobení Ducha svätého.

 Pri Heidi Baker sa  Števo Danko vyjadril v neskoršej fáze diskusie dosť jasne - z Biblie a z kresťanského učenia vybral veci, ktoré sa týkali danej témy a napísal ich tam. Niektoré odkazy si človek môže vysvetliť inak, s niektými vecami sa nemusí stotožňovať jeho kresťanské presvedčenie - ale má aspoň predstavu, čo o tejto téme hovorí Biblia. Škoda, že takéto zhrnutia od ľudí, ktorí teológiu študovali nie je viac pri takýchto diskusiách - nie preto, aby sme si mohli niečo prečítať a slepo to prevziať do nášho myslenia, ale preto že kresťanov hlavne zaujíma, čo o tom hovorí Biblia k tomu, aby si o tom utvorili svoj názor. 

Je toho veľa a viacerí by sme na to radi poznali názor teológov a ľudí, do toho zasvätených. Na facebooku sa naozaj môže vyjadriť hocikto o hocičom a veľa z takýchto reakcií človeka mätie, je naozaj ťažké vytvoriť si na to vlastný názor. Väčšina reakcií je zaujímavá, od ľudí, ktorých poznáme, vážime si ich. 

 Ako napísal Vico, Biblia a Duch Svätý nech nás pri tomto všetkom sprevádzajú. 



3 komentáre:

  1. Dobrá titulná fotka! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Díky, za super občerstvenie!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Fotku robila Terka :) aj podla mna sa podarila, je nas tam ako hadov :D obcerstvenie malo uspech, este niektoru studenu sobotu sa nim urcite po mladezi zahrejeme :)

    OdpovedaťOdstrániť