Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

3.6. Filip

Mládež začínala klasicky o 19:00, žiaľ tentoraz s rekordne nízkou účasťou. Aj vďaka túžbe tých neskôr príchodzích, sme na začiatku opakovali spievanie chvál. Chvály a krátke zamyslenie k nim si pripravil Marcel. Pali premietal piesne do komornej atmosféry mládežníckeho spevu. Napokon miestnosť doplnili ďalší mládežníci a bolo skvelé vypočuť si povzbudivé svedectvá Filipa a Noemi. Obaja z nich si podávali slovo. Mali dve príhody zo života, za ktoré sú Pánovi vďační. A my takisto, že sa s nami neváhali podeliť.

Po svedectvách nám Filip ďalej prezentoval tému, o čítaní Biblie. Zameral sa na to, ako správne pozerať na zapísané texty v Biblii. Na úvod zahral krátku scénku s Palim, ktorou každého prekvapil. Potom mal pre nás krátke video o tom, ako sa dá nesprávne pristupovať k čítaniu. Bolo vtipné, ale tiež trefne sumarizovalo často opakované chyby.
Filip v téme poukázal, že je dôležité vnímať žáner. Je to nápomocné najmä pri chápaní textov (fakty - doslovne, poézia - metaforicky, a pod.). Rovnako je dôležité, stojí to za námahu, prečítať si kúsok pred veršíkom aj po ňom. Pomôže nám to rozumieť kontext, v akom sú zapísané tieto slová. Napokon veľmi jednoducho a pochopiteľne zhrňuje všetko to príklad: Darmo budete, môžete poznať detaily prípravy chleba. Hoc aj od pestovania a spracovania pšenice až po recept miesenia, či všetky variácie a techniky pečenia. Chleba musíte jesť, aby ste z neho mali úžitok a predovšetkým živiny.
- Čo to v prenesení, na biblický obraz Božie slovo ako chlieb života, znamená pre nás? 
Môžeme poznať ako vznikla, kto ju, kedy písal, aké má žánre biblia, atď. Všetko je to márne. Jedine čítaním, poznaním, keď ju dostaneme do svojich sŕdc môžeme očakávať, že nám prinesie živiny potrebné pre duchovný rast.

Po krátkom hlasovaní sme sa rýchlo zhodli, že aj naše fyzické schránky dostali hlad. Spolu sme si vonku opiekli niekoľko špekačiek a diskutovali pri ohníku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára