Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

Pali K. 16.4.2016


Stredoaprílová mládež sa začala s menším omeškaním, a predsa pár mládežníkov prišlo aj po oficiálnom začiatku :D 
Chválami nás viedli Mačiak a Marvel, následne sa s nami so svedectvami podelili Maťo T. (ktorý hovoril o  rečníkovi, ktorý budúcu sobotu bude hovoriť s mužmi o veciach, ktoré v živote zažil a chce podať ďalej, viac info v oznamoch) a Stelka (ktorá nás vyzvala k modlitbám zameraním na vďaku - Žalm 136/1-9, 25 - "Ďakujte Hospodinu, lebo je dobrý, lebo Jeho milosť trvá naveky").

Oznamy  
--> budúcu sobotu bude mať o 15:00, u nás v modlitebni BJB, seminár forenzný a klinický psychológ Ľuboš Lacho. Seminár je zameraný pre mužov. Ak máte ďalšie otázky, pokojne sa obráťte na Maťa Tobáka, ste tam však určite vítaní :)

-->info o tom, či bude potom mládež dostanete mailom, a pribudne aj tu na blogu

-->30.4. bude mať mládež Rišo Nagypál a príde aj s manželkou Táničkou a pár Revúčančančanmi - budú 4, 2 baby a 2 chalani - ak máte niekto doma voľné izby, alebo ste ochotní na 1 noc ich prichýliť, ozvite sa mládežníckemu tímu (Rado, Stela, Pali, Tami), takáto informácia ich poteší! Rišo bude mať pokračovanie témy o stvorení sveta a v tejto druhej časti nám priblíži pohľad na myšlienky teistickej evolúcie.  Spolu s Revúčančančanmi, ktorí prídu, sú na mládež pozvaní aj Hurbanovčančančančania, tak sa môžete tešiť na medzidedinské (mestské)oživenie vzťahov. Ako iste viacerí viete, Rišo sa podieľa aj na stránke www.animans.sk, tak budete mať aj príležitosť opýtať sa ho na veci, ktoré vás pri čítaní článkov zaujali :)

-->7.5. bude mať tému o evanjelizovaní Samo Cekov :)

-->8.5. bude v zbore opäť radostná udalosť - krst :)


Pali K. -Myseľ, srdce a vôľa

Paliho téma vychádzala z knižky Duchovná depresia (Martin Lloyd Jones), ktorú nám všetkým odporučil a ktorá hovorí o princípoch, ktoré pomáhajú vyrovnať sa s negatívnymi emóciami. 
Počas témy sa nám snažil objasniť, aký je vzťah medzi týmito troma položkami. 


Začal  veršom z Rimanov 6/17 ("...stali ste sa zo srdca poslušnými tomu učeniu, ktorému ste boli odovzdaní..."), ktorý pojednáva o akte, ktorý vychádza z mysle ( uverili sme niečomu na základe premýšľania, väčšinou aj za sprievodu emocionálnej reakcie), ale prechádza do konania vychádzajúceho zo srdca.

V dnešnom svete sa skoro všetko podriaďuje mysli, a to aj v kresťanstve. Ak niečo nevieme racionálne vysvetliť, nie je to "kóšer". Pali týchto ľudí označuje ako liberalistov. Tento názor ešte ďalej presnejšie popisuje:"iba keď pochopím Božie konanie, iba vtedy je to pravda" - a reaguje na to, že síce máme myseľ presne na to, aby nad vecami rozmýšľala, nemáme však úplné poznanie. Čiastočné poznanie Boha získavame vierou (Ján 17/3 - "..a to je večný život, aby poznali Teba jediného pravého Boha, a ktorého si poslal, Ježiša Krista"). Ježiš sa modlí, aby učeníci spoznali Boha a to cez vzťah s ním.

 Počas vzťahu samozrejme vznikajú emócie a tým sa dostávame k srdcu
Ak aj nejaké emócie vznikajú, sú však krátkodobé a prchavé, Pali ich popisuje ako nevychádzajúce zo správneho pochopenia Boha. Boží spôsob ako človeka spraviť šťastným vidí v tom, že sa Boh dáva človeku poznať (skrze vieru človeka). Ako je napísané v evanjeliu, keď sa Ježiša pýtali, ktoré je najväčšie prikázanie, povedal : " ...milovať budeš Boha svojho celým svojím srdcom...".

No a vôľa konať, je niečo, čo často vychádza z toho, že chcem pre seba niečo dosiahnuť, očakávam, že službou Bohu získam určité výhody pre seba. Mala by však vyplývať z evanjelia a zo skúsenosti a vzťahu s Bohom. 
Ak má kresťan negatívne pocity voči Bohu, mal by si to v prvom rade priznať a pokúšať sa o jeho lepšie poznanie.


Na záver sme spievali pieseň "Chcem ako ty" a zistili sme, že ju veľmi nepoznáme :D tu je na link, treba si ju nacvičiť :) Zároveň chcem poďakovať BBC Worship za to, že vždy keď chcem dať nejakú pesničku na blog, hocijako menej či viac je známa, zatiaľ som ju v ich prevedení vždy našla D :)


Po téme sme sa občerstvili, tentokrát honosnejšie, jedlom, ktoré Tami nazvala tacosky (tacos po nesvadsky) a venovali sme sa rozhovorom, hraní na hudobných nástrojoch (aj vonku, keďže bolo supiš počasie), v hlavnej sále sa dokonca už nacvičovalo na chvály :)




Čakajte teda na mail s infom o ďalšej mládeži, tešte sa na nastávajúce mládeže, majte požehnaný týždeň a užívajte si vonku krásne počasie :)





2 komentáre: