Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

23.4. Stretnutie mužov


Ahoj ľudia,
ako iste viete, v sobotu mali muži každého veku v zhromku stretnutie, ktorým chceli konkurovať dámskym raňajkám. Keď som videl, koľko jedla sa chystá, bol som si istý že sa to nezje. Mali sme veľa chlebíkov, strašne veľa salám, nátierok, syrov, nejake sladké pečivo a podobné srandy.
Prišlo okolo štyridsať  ľudí vrátane hosťa, slávneho kresťana, Luboša Lacha.
Lacho rozprával na tému "rezignácia". Z toho ale veľmi veľa nemáte, tak vám skúsim povedať niektoré myšlienky.
Človek sa zkladá z troch častí: duch, duša a telo. Vnútorné "vrstvy" človeka ovplyvňujú tie vonkajšie. Napríklad hnev, nenávysť, strach, stres v nás môžu vyvolať fyzické choroby. Preto ak chceme zmeniť niečo vonkajšie, telesné, mali by sme začať už vovnútri. Myšlienky môžu mať veľkú moc. Tak isto aj vyslovené slovo. Príslovie 18:20-21: Z ovocia úst sa sýti vnútro človeka, úroda pier ho nasýti. Smrť a život sú v područí jazyka, tí, čo ho milujú, najedia sa jeho plodov.
Lacho hovoril, že jeden ruský psychológ robil experiment na dvoch šesť-sedem ročných chlapcoch. Tri mesiace sa s nimi rozprával. Z jedného sa stal zlodej, z druhého "génius". Slovo má veľmi veľkú moc. Predsa už Boh tvoril svet slovom, Ježiš robil slovom zázraky..

     
Človek sa môže dostať ľahko do stresovej situácie. Niektoré sú dobré (napríklad stres pri športe), iné nie. Poznáme tri štádiá stresu; prvé je akýsi poplach, v druhom organizmus bojuje so stresom. To by nemalo trvať dlho, inak by sme mohli mať zdravotné problémy. Tretie štádium je vyčerpanie - rezignácia.

Náš riaditeľ hovorieva, že "dobré už bolo". Niektorý ľudia akoby žili v minulosti, len spomínajú na to čo bolo kedysi. To asi nieje náš prípad. No možno sa nám stáva, že si všetko nechávame na inokedy.. Od nového roka to zmením.. To počká na zajtra.. To ešte má čas.. Na to som ešte primladý.. To tiež nieje pre človeka (pre kresťana) ten správny postoj k životu.

Po hlavnej téme sme išli jesť jedlo. Myslím že sa všetci najedli viac než do sýtosti. Po tom sme pokračovali v programe našimi otázkami na Luboša Lacha. "Zopár" ich bolo. Keď sa Martin na konci pozrel na hodiny, mal výraz tváre ako "not bad Obama" (naozaj :D). Počas celého stretnutia zapísal Lacho trinásť papierov na tej tabuli.. Paľo má čo dobiehať. Jedlo sa nezjedlo. 

PS: Pozrite si Mačiakov album. Lacho písal všetko v iniciálových skratkách :D.
PPS.:Existuje zvuková nahrávka tej témy, ak budem môcť, tak to sem pridám.

3 komentáre: