Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

Ema, 19.3.2016


Na včerajšej mládeži sme opäť raz začali chválami :) Marcel nás vyzval, nech nájdeme v Biblii verše,ktoré slúžili ako námet pre text piesne, predčítame ich a vzápätí môžeme danú pieseň spievať. 
Spievali sme :

 Ty mi dávaš nohy jeleníc (Abakuk 3/17-19), Boh tak miloval svet ( Ján 3/16), Kto stvoril jagajúce hviezdy (Gen 1/6), Ku komu pôjdem (Ján 6/68), Do tmy na svet (Ján 1/1). Na ďalšej mládeži môžeme pokračovať :)

Oznamy : 
-o 2 týždne ideme na mládežnícku chatu na Sliač, od zajtra (pondelok 21.3.) sa spúšťa registrácia, link nám príde na mail, jeden link bude aj tu na blogu :)

-dnes (nedeľa 20.3.) o 14:00 je u nás v modlitebni evanjelizácia, ktorú bude viesť Jirí Zmožek

-Na Veľkú noc (o týždeň), máme službu v zbore (zrejme v piatok), môžeme slúžiť piesňami, svedectvami, či scénkou, ak máte nápady, čo spievať alebo robiť, ozvite sa Marcelovi :)

Svedectvá: Pali nám porozprával o skúsenosti, ktorú mal počas týždňa, keď chodil na seminár o evanjelizovaní. Vďala za zdieľanie tejto životnej skúsenosti :)

Ema - Amos
     Krátku tému som mala o prorokovi Amosovi, lebo sa mi zdá, že obdobie, v ktorom žil on, a to, v    ktorom žijeme my má pár spoločných čŕt. Navyše, síce sme mali na tábore tému malých prorokov, ale  Amosa sme nespomínali.

      Žil v mestečku Tekóe, približe v rokoch 775-750 p.n.l., počas panovania kráľa Jeroboáma II.

V  tom čase sa izraelskému národu veľmi dobre darilo, žili roztrúsene v dvoch hlavných kráľovstách : júdskom a izraelskom. Politický a hospodársky rozmach však priniesol korupciu (úžerníctvo) a veľkú polarizáciu spoločnosti - bohatí si žili veľmi dobre a chudobným sa darilo naozaj veľmi zle.

Veľkým problémom v tom čase bola však hlavne bezbožnosť ľudí (8/1-3). Amos sa cítil povolaný stať sa prorokom a kázať proti izrealecom, ktorí žili takýmto bezbožným životom (Am 7/15). Odišiel takto kázať na sever krajiny, do veľkého chrámu, bol však odtiaľ vyhostený a zbytok života prežil kázaním o tom, čo mu Boh hovoril. Približne 40 rokov po jeho smrti Izraelci padli do asýrskeho zajatia a kráľovstvo zaniklo.

2 témy --> Boh nie je len Bohom izraelského národa, alebo Boh celej zeme a všetkých ľudí (9/7)
          --> to, čo Boh chce je milosrdenstvo a spravodlivosť (5/3; 5/21-24)

      Je známe, že v časoch SZ, ak Boh chcel ľuďom niečo zdeliť, hovoril k nim cez prorokov. Dnes, ak nám chce niečo zjaviť, hovorí k nám, cez Ducha Svätého. Zaujal ma príbeh Amosa kvôli tomu, ako dnes všetci riešia súčasnú politickú situáciu a dúfajú v tom, že dobrá vláda zmení veci k lepšiemu. Š. Hríb v nedávnej relácii rozprával o tom, ako máme svoju predstavu o lepšom fungovaní štátu a ako dúfame, že ak bude vládnuť strana, ktorú my chceme, tak k tej zmene dojde.



"Zmena sveta (a štátu) nesúvisí so zmenou vlády, ale so zmenou mňa. Máme moc zmeniť náš život, našu rodinu, náš kostol, a to sú veci, z ktorých sa skladá štát. Najdôležitejšie rozhodnutia sú naše osobné. " (Hríb)



V minulosti, keď boli veci zle, Boh hovoril k prorokom, dnes hovorí každému z nás. Taktiež, ak my chceme niečo zmeniť, treba začať od nás.





Aktivitka : Po téme bola krátka aktivitka, dve skupiny mali identifikovať fotky z mládežníckych akcií, priradiť k nim rok a udalosť, pri ktorej boli odfotené :) Obe skupiny (Gabčina aj Patrikova) dosiahli rovnaký počet bodov (15/25 b), nikto teda neprehral :)






Na záver sme s Noemi oslávili jej narodeniny (16te) a pochutnali sme si na jej skvelej torte!



Posledná vec, ktorú chcem spomenúť je volejbal! Verím, že sa páčil všetkým zúčastneným a že si zahráme aj o týždeň :)

(photo : Patrik Sopko)











1 komentár:

  1. Myslím, že služba bude skôr v nedeľu. Pretože mne tím spomínal nácvik po mládeži. Každopádne potrebujeme si to nacvičiť, ak plánujeme vystúpiť pred zbor :)

    OdpovedaťOdstrániť