Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

2.12.2017 Biblický seminár I.

Platí o tebe jedna z nasledujúcich možností?

A,Používam len Bibliu v mobile, stačí mi na vyhľadávanie počas tém a kázní, samotnú ju neštudujem

B,Biblia je komplikovaná, čítam si Chlieb náš každodenný

C,Štúdium je od slova študovať, a študovania mám dosť v škole, nechcem študovať aj Bibliu

D,Biblii nerozumiem, na povzbudnie a vedenie mi stačia niektoré veršíky, nepotrebujem Bibliu študovať komplexne

E,Chcem študovať Bibliu a porozumieť jej viac

Ak áno, tak tento seminár bol pre Teba!


Ráchel a Maťo si pre nás perfektne pripravili pracovné listy, pomocou ktorých sme postupne zisťovali viac o kontexte dvoch biblických pasáží. Samoštúdium sa striedalo so skúmaním literatúry o biblických autoroch, histórii a kultúre, so spoluprácou s ostatnými, s vyhľadávaním rôznych prekladov, s hľadaním odpovedí na otázky (a la hranie sa na Sherlocka Holmesa a Hercula Poirota), ktoré nás posúvali ďalej a samozrejme s aktivitkami, ktoré nás prinútili k akcii! To všetko sa začínalo modlitbou a prosbou, aby sme cez toto štúdium našli niečo, čo sme doteraz nepoznali. 

Boli vybrané 2 pasáže - Filipským 2/1-18 a Kološanom 1/9-23. Naše štúdium viedlo k porovnaniu týchto 2 listov. 

Ráchel nám poskytla "návod" ako si nájsť v literatúre, alebo na internete info o tom, kto je adresát, kto je autor, aký je medzi nimi vzťah, ako to ovplyvnilo list. Ďalej, čo sa dá všetko z listu vyčítať o historickom a kultúrnom kontexte (toto vie veľmi pomôcť, ak nerozumieme, prečo Pavol niekde píše o jedení mäsa, inde o falošných prorokoch - týka sa to vždy konkrétneho zboru, alebo osoby, s ktorou komunikuje). Po zistení týchto informácií sme sa na dané pasáže pozerali o niečo inak. 

Maťo nás previedol cez druhú časť, kde sme pátrali po rozdieloch v iných prekladoch Biblie, hľadali sme kľúčové slová, kľúčové verše, odkazy pod čiarou, snažili sme sa text prerozprávať vlastnými slovami a na záver sme sa zamerali na aplikáciu - ako vieme dané verše a ich posolstvo preniesť do nášho dnešného života. 

Pomedzi to sme počas aktvitiek hľadali spojitosť medzi súčasnou a v textoch spomínanou kultúrou, a skúšali sme našu orientáciu v Biblii počas vyhľadávania veršíkov.



Tu je stručné zhrnutie našich výsledkov k dvom pasážam:

Filipským 2/1-18

Autor: Pavol z Tarzu, predtým Šavol, rímsky občan (výhodné práva na život), v čase písania mal približne 55 rokov

Adresát: zbor vo Filippách - je to prvý kresťanský zbor, zakladal ho Pavol so Sílasom. Medzi Pavlom a zborom bol blízky vzťah, list naznačuje, že ich mal veľmi rád - dokonca od nich prijal finančný dar

Okolnosti: Filippi bolo veľmi významné mesto v Makedónii (dnešné Grécko), patrilo pod Rímsku ríšu. Nachádzalo sa na komunikačnej trase, spájajúcej Rím s ostatnými distatnejšími časťami impéria. Bolo to pohansko-židovsko-kresťanské mesto

Kľúčové slová: radosť, Kristovo zmýšľanie, rovnakosť, jedna

Kľúčové verše: 2/2-5 "naplňte moju radosť: zmýšľajte rovnako, majte rovnakú lásku, buďte jedna duša a jedna myseľ, nič nerobte z hašterivosti a márnej ctižiadosti, ale radšej v pokore iných pokladajte za hodnejších než seba, a nehľadajte každý len svoj prospech, ale aj prospech iných. tak zmýšľajte medzi sebou ako aj Ježiš Kristus."
Aplikácia do života:

  • ísť dnes spať a zajtra spraviť niečo dobré
  • nemyslieť len na svoj vývoj, ale na celé spoločenstvo
  • považoať druhých za vyšších od seba
  • byť čistý uprostred skazeného sveta


Kološanom 1/9 - 23

Autor: buď Pavlov pisaár, alebo neznámy autor po Pavlovej smrti. Ak to bol Pavol, sú tri obodbia, počas ktorých sa odhaduje, že tento list napísal: väznenie v Ríme, V Cézarey, v Efeze

Adresát: cirkev v Kolosách, kde nikdy nebol, ale zbor zakladal jeho priateľ Epafras

Okolnosti: bolo to mesto v oblasti dnešného Turecka, viedlo cez neho niekoľko obchodných ciest, spájajúcich Rím a Orient --> kvôli tomu boli v meste prvky východných náboženstiev, ktoré spochybňovali božstvo Ježiša Krista

Kľúčové slová: múdrosť, rozumnosť, dobré skutky, Božia vôľa, odpustenie viny

Kľúčové verše: 1/13,14 "vytrhol nás z moci tmy a preniesol do kráľovstva svojho milovaného Syna, v Ňom máme vykúpenie, odpustenie hriechov"

Aplikácia do života:

  • povzbudenie viac sa modliť pre iných, hľadať Božiu vôľu
  • byť posilňovaný Božou mocou, aby sme všetko prekonali, a pritom s radosťou ďakovali Bohu
  • aby sme mali radosť, aj keď prechádzame skúškami


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára