Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

Ema - Výzbroj Božieho Bojovníka


Poslednú mládež sme prežili celí, napriek tomu, že sme si nakonci zahrali Aoc vonku v zime. 
Doprovod ku chválam mal pre nás pripravený Mačiak :)

Programom večera nebola pripravená kázeň, zvolila som si o niečo alternatívnejšiu formu interakcie medzi mnou, osobou, čo chcela niečo povedať, a poslucháčmi (=zvyšok mládeže). Tému Božej výzbroje sme rozoberali viackrát, napriek tomu nám však robilo celkom veľký problém vymenovať všetky jej časti. Ale pre túto príležitosť boli už pripravené vecné ceny, ktoré boli odmenou pre tých, ktorí zvíťazili v aktivitke, ktorá mala slúžiť na precvičenie daných častí (vyhrali Noemi, aj s jej topánkami pokoja :D, Masťo a Nika). 

Pavol píše o Božej výzbroji v liste Efezanom (bližšie info o tom, aký zbor tam bol a za akých okolností približne vznikal sa nachádza v Skutkoch, 19 kapitola), za účelom boja proti diablovi. Samotná výzbroj je naším nástrojom, ktorý v tomto boji môžeme používať. Pár rokov potom, ako Pavol písal tento list, sa odhaduje, že bol napísaný 1. list Petra, kde sa tiež spomína niečo podobné. Konkrétne v 5/8,9 Peter povzbudzuje veriacich, ktorí v tom čase boli prenasledovaní za svoju vieru (približne 60-70 n.l.), aby bdeli a vzopreli sa diablovi, ktorý obchádza okolo ako revúci lev, hľadajúci, koho by zožral. 

Po tomto veľmi krátkom úvodnom vstupe boli rozdané listy s otázkami a poznámkami, ktoré dostali všetci na študovanie. Nasledoval čas pre všetkých, aby sa venovali jeho vypĺňaniu. Ako som predtým povedala, list nemal primárne slúžiť na vyvolanie výčitiek svedomia, strachu a osobnej hanby, ktoré mohlo vyvolať zamýšľanie sa nad danými otázkami. Mal slúžiť ako pomoc pre tých, ktorí sa chcú zlepšovať v každodennom živote  a vo viere, pre tých, čo sa niekam chcú pohnúť.

Dotazník bol anonymný, bude však vyhodnotený (mnou) a mládežníckemu tímu budú poskytnuté informácie, ktoré mu môžu pomôcť zamerať sa na témy, ktoré nás najviac trápia, na oblasti, s ktorými sa nevieme vysporiadať, či na problémy, o ktorých by sme radi počuli viac. Možno časom príde téma aj s veľmi konkrétnym zameraním na ,pre nás, problémové časti výzbroje.

Pár základných info ( z 20 opýtaných) : 
Ktorá časť výzbroje Božieho bojovníka ti robí najväčšie problémy?
1.Obuv hotovosti k evanjeliu pokoja (33%)
2.Meč Ducha (=Slovo Božie) (29%)
3.Štít viery (17%)
4. Opasok pravdy, pancier spravodlivosti, prilba spasenia (3x7%)

Ktorú časť výzbroje Božieho bojovníka máš podľa teba v najlepšom stave?
1.Opasok pravdy, pancier spravodlivosti, prilba spasenia (3x25%)
2.Štít viery ( 15%)
3.Obuv hotovosti k evanjeliu pokoja (10%)

Ktorú časť by si  na sebe chcel zlepšiť?
-všetky;, všetko, čo sa dá; štít viery; pancier spravodlivosti; meč Ducha,...

Opýtaní mali možnosť zaznačiť viacero odpovedí. Na otázku, ktorá časť je u teba v najlepšom stave  odpovedali všetci jednou možnosťou. Na otázku ktorá časť výzbroje ti robí najväčší problém odpovedala až 1/3 respondentov viacerými možnosťami. 


Takže najväčším problémom je obuv hotovosti k evanjeliu pokoja a meč Ducha, pričom  teoreticky najviac si veríme v opasku pravdy, pancieri spravodlivosti a prilbe spasenia.

Bez dobrej výzbroje môžeme v boji dopadnúť ako títo páni.


Po oficiálnom konci sme si zahrali Aoc a potom sme odstránili stromček zo zhromka. Dúfam, že prežil obaľovanie celofánom a nebude z toh mať doživotnú traumu :D Ďakujeme všetkým za pomoc pri práci a ochotu :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára