Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

2.1.2016 - Aťka - Tradície v živote kresťana

   
     Klasicky prvú novoročnú mládež mala pre nás pripravenú tému Aťka Tóthová. Rozprávala o tradíciách a zvykoch kresťanov. O tom, že tradície vznikajú prirodzeným spôsobom a nie všetky sú zlé. Takisto nie všetky sú dobré. Väčšinou vznikajú z nejakých uznávaných princípov, zvykne sa ale stať, že okolnosti, za ktorých platili, už neplatia a tým pádom aj takéto tradície často strácajú zmysel.

     Musíme to uvážiť sami, prehodnocovať. Najlepším merítkom je Biblia. Obzvlášť pre tradície a zvyky, ktoré máme v duchovnom spoločenstve. Ježiš sám niektoré tradície dodržiaval a niektoré odmietal.

     Sranda príde, a to si musíme uvedomiť, keď roky budú plynúť a v našom zbore to budeme my, kto bude dodržiavať alebo vytvárať nové tradície. Snáď to nebude až vtedy, že si uvedomíme, aké je cenné mať niekoho, kto udáva smer a pomáha pri hľadaní pravdy. V našom zbore je stále veľa starších, ktorí zažili o dosť iné časy ako my. My toho máme veľa pred sebou, oni za sebou. My sme tí mladí, pružní flexibilní, pre nás je ľahšie prispôsobiť sa. Oni sú tí nasaní informáciami, zážitkami a skúsenosťami, ochotní zdieľať sa. Načerpávajme užitočné informácie, kým je od koho.
Na to, aby sme to však mohli robiť tu musíme byť. Nie ležať doma v posteli a pozerať nedeľnú sériu markizáckych či jojkárskych rozprávok, alebo dospávať kalbu. To proste nie je spôsob, ako byť súčasťou spoločenstva všetkých vekových kategórií (ale ani jednej).

     Aťke ďakujeme za tému, ako vždy, rozprávala o aktuálnej téme, vychádzajúc z toho, že navštevuje zbor a dobre nás pozná.

     Z oznamov : tešme sa na spoločenskú udalosť, ktorá bude budúcu sobotu : čaká nás nielen vzácna návšteva : mládež z Hurbanova, ale aj rečník Kohút s bratom Szollosim z Bratislavy, reč bude o striktne biblickom pohľade na stvorenie sveta. Ako nás informoval tím, časom budeme mať túto istú tému podanú z opačného pohľadu. Teraz sa však sústreďme na túto supiš mládež s hosťami. AK by chcel hociako niekto pomôcť, dajte mi vedieť na mail (hadrana@gmail.com), bude toho, hlavne ohľadom občerstvenia, dosť :)

     Počas svedectiev mal zaujímavý príspevok Nikolas V. Verím, že mnohí nad ním doteraz rozmýšľame, hlavne nad tým, ako k nám Boh hovorí, čo hovorí a čo niekedy chceme počuť. Ak by ste chceli, verím, že pokojne poskytne ďalšie rozhovory :) Úprimne, po dlhom čase som mala pocit, že je to skutočné zamyslenie, keďže po jeho zdielaní sa s nami, som mala skutočne pocit, že všetci premýšľame, aj môj mozog bežal na plné obrátky :D Takých cenných chvíľ snáď počas roka neubudne :)

1 komentár:

  1. Ak zboznujete peknu hudbu s krestanskymi textikmi,ktore vas chytia za srdce, pribudli nejake nove pesnicky na pocuvanie, vsetky odporucene kajsmentkami a kajnsmentkovmi :)

    OdpovedaťOdstrániť