Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

Ráchel, 5.12. 2015 - Pohľady kresťanov na Starý Zákon


Mládež 

Chválami počas včerajšej mládeže nás viedol Mačiak. Vďaka za to! 


Po chválach a svedectvách sme mali oznamy :

-bude darčekový ( po mládeži sme si ťahali lístočky) - tak pripravujte skvelé darčeky! Ideálne sú, čo najmenej nákladné a originálne!

-pred darčekovým : 19.12.2015 budeme mať klasicky Vianočný dejchánek - každý niečo prinesie a budeme spolu hodovať za jedným stolom. Kto vie, čo vie priniesť, nech napíše Stele, alebo mládežníckeho tímu.  aby sa vedelo, čo treba poprípade dokúpiť. 
Kto by rád pomohol s výzdobou, nech takisto napíše. Kto vie o nejakom adeptovi na veľký živý vianočný stromček nech sa ozve mne ! Ak máte taký na výrub, alebo viete o dobrom mieste, kde by sa dal zohnať, ozvite sa!  Tento rok pôjdeme v zhromku opäť "naživo" :) 


Ráchel - Kresťanské pohľady na Starý Zákon

Starý Zákon je pre mnohých z nás kontroverznou časťou Biblie. Sú tam povzbudivé pasáže, ako napr žalmy, či príslovia, odkiaľ čerpáme dobré myšlienky,ale aj časti, ktoré popisujú boje a prekliatia, či požehnania Izraelitov, ktoré na nás môžu pôsobiť agresívne a nepochopiteľne, alebo priam mýticky (pasáže Mojžišových kníh, knihy kráľov).

Veľa takýchto častí si neviem vysvetli, tak ich necháme tak, neriešime ich, až kým príde čas, keď sa nad nimi z nejakého dôvodu zamyslieť musíme. Ak sa s nimi nevysporiadame, môže to viesť k duchovným problémom, či k neschopnosti odpovedať na otázky hľedadajúcim. Ako totiž hovorila Ráchel, aj cez zvláštne príbehy k nám Boh môže hovoriť.

Sústredíme sa na 3 pohľady kresťanov na Starý Zákon. Tu sa nám ale otvára otázka, či sa môžeme rôzne pozerať na Starý a Nový Zákon. Tu je pár dôvodov, prečo by to malo byť legitímne : 
- doba vniku oboch zákonov je veľmi rôzna
- autorov Nového Zákona je menej a poznáme ich vcelku dobre, zatiaľ čo na Starom Zákone sa podieľalo viacero autorov a mnohí sú doteraz nejasní,
-zachytené obdobie je v Starom Zákone omnoho dlhšie
- NZ vznikal v období, ktoré sa v pár základných bodoch podobalo dnešku : prostredie, kde vznikal bolo ovplyvnené rímskym štátnym právom, gréckou filozofiou a judaisticko-kresťanským prostredím. Avšak morálne pomery v časoch SZ sú odlišné a ani o nich toľko nevieme. Na Blízkom Východe figurovali v rôznych civilizáciách rôzni bohovia a mytológie, vojny, boje, prekliatia.

--> preto sme sa rozhodli dívať sa na SZ a NZ rôznymi pohľadmi. 

3 Základné kresťanské pohľady na Starý Zákon :


1.doslovný pohľad - napriek tomu, že berieme do úvahy žáner danej knihy zo SZ, berieme text doslovne;
2.významový pohľad - veríme, že Biblia je Božie slovo, ale nemusíme ju brať doslova, hľadáme význam toho, čo je zapísané
3.história viery - SZ vnímame ako históriu viery a židovského národa - Židia zapísali ako vnímali Boha a to, čo písali bolo inšpirované Bohom, ale nezáleží na konkrétnych slovách, keďže si príbehy Židia niekedy vymýšľali sami, aby poukázali na to, aký je Boh, ale na odkazoch, skrytých v príbehoch;

Na niekoľkých príbehoch nám Ráchel ukázala, že všetky tri pohľady vedú väčšinou k tomu istému  : k tomu, čo sa nám Boh snaží cez SZ ukázať.



V príbehu o stvorení sveta 1.skupina tvrdí, že stvorenie trvalo 24hodín*6dní, tvrdia, že ak to spochybníme, môžeme potom rovno spochybniť všetko. Druhá skupina to vníma tak, že šlo o dlhé časové úseky, ale podstata stvorenia je zachovaná. Tretia skupina tvrdí, že došlo k big bangu aj k evolúcii, ale boli riadené Bohom. Všetky 3 pohľadny majú svoje argumenty (všetky majú aj viac aj menej validné), ale hlavné je, že všetky tri sa zhodujú že : Boh stvoril Zem, Boh ju stvoril Slovom. Odkaz je zahovaný.

V príbehu o Noem a jeho arche sa tiže nájdu všetky tri skupiny. Prvá tvrdí, že potopa naozaj zasiahla celý svet, druhý tvrdí, že potopa bola len lokálna a tretí, že tento mýtus si židovský národ prebral od okolitých národov. Pointa ale ostáva stále tá istá, ktorú sa snaží príbeh povedať, a to že Boh potestal zlo, ale pomohol verným.

Komplikovaným príbehom, ktorý sme si takto aj s argumentmi rozobrali bol príbeh Jozueho a židovského národa, ktorý putoval k zasľúbenej zemi, a keď tam dorazil, tak vyvražďoval  a likvidoval okolité mestá,c ez ktoré prechádzal.




Takže pointa? Nebojme sa zmeniť pohľad na dané udalosti a Starý Zákon, odkaz bude stále ten istý. Nebojme sa a študujme tieto príbehy, hľadajúc, čo nám cez ne Boh chce povedať.







Po téme sme si robili sendviče so sendvičovačmi a potom sme zapínali a yvpínali čerpadlo. Dopriali sme aj niekoľkým korytnačkám, aby sa najedli zo šalátiku! (Soundtrack)

Vidíme sa o týždeň!!!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára