Každá sobota, 19:00, v modlitebni BJB Nesvady

11.3. Aťka - Učeníkovanie

Matúš 28:19-20: Choďte teda a získavajte mi učeníkov vo všetkých národoch a krstite ich v mene Otca i Syna i Svätého Ducha a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal. A hľa, ja som s vami po všetky dni až do konca sveta.

Z Biblie vieme, že od nás Ježiš chce, aby sme robili z ľudí jeho učeníkov. Čo to ale znamená, robiť učeníkov? A kto vlastne je učeník? Tých predsa bolo iba dvanásť, nie?
Učeník je každý „čerstvý kresťan,“ no aj každý človek, ktorý hľadá Boha. V podstate môžeme učeníkom nazývať každého učiaceho sa Ježišovho nasledovníka. A učíme sa hádam všetci.
To čudné slovo „učeníkovanie“ vymyslel zakladateľ centra Kompas, Danny Jones (skoro ako Shakespeare) a jeho definíciou je: „Dobrovoľný zámerný vzťah dvoch alebo viacerých osôb, cieľom ktorého je cesta ku Kristovi.“ V podstate je to vzťah, v ktorom si pomáhate približovať sa Bohu.

Ježiš mal dvanástich učeníkov, s ktorými sa pravidelne stretávali ako skupina, no venoval sa im aj jednotlivo. Tieto dva druhy učeníkovania existujú aj dnes. Niekedy je to tak, že máte akoby svojho mentora, ktorý je skúsenejší ako vy a stretávate sa len vo dvojici, no u nás sa väčšinou stretneme s tou druhou formou - so skupinkami, v ktorých sa stretáva hŕstka kresťanov.
Učeníci sú v niečom ako novorodenci, ktorí sa o seba sami nevedia postarať. Na to aby rástli potrebujú niektoho, kto im v tom bude pomáhať.

Učeníkovanie ale má isté zásady. Mali by sme byť k sebe v takomto vzťahu otvorení, zdielať sa, tráviť spolu čas, povzbudzovať sa a správne sa napomínať. Musíme byť diskrétny, čiže nemôžeme o tom hovoriť ľuďom mimo našej skupinky, no to je nám hádam jasné. Nemôžeme sa povyšovať jeden nad druhého a mali by sme byť celkovo zodpovední, ak to myslíme vážne. Skupinky, ktoré sú na niečo takéto zamerané ale nemôžu byť príliš veľké, pretože čím je v nich viac ľudí, tým budú tí ľudia menej osobní.
Nezabúdajme ale, že na to, aby sme boli učeníkmi, niesme nikdy príliš starí. Aj to malé dieťa predsa zrazu vyrastie, no vtedy má ďalšie problémy - študuje, založí si rodinu, atď. Vždy je dobré, ak nám niekto v živote pomáha, nech sme v akejkoľvek situácii a akokoľvek starí.

Chcel by si byť súčasťou takejto skupinky? Alebo by si si trúfol vieš takúto skupinku a byť niekoho učiteľom? Ak áno, tak sa neváhaj zapojiť. Porozmýšľaj nad tým. Môžeš sa ozvať Martinovi T. Díky.

P.S.: Ten zoznam slov, ktoré vymyslel Shakespeare odporúčam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára